Fastelavnsris-dugnad

1. EIKSMARKA

For speidere fra Eikeli, Eiksmarka og Grav

Dugnadsgrupper:

Alle speiderforeldrene er plassert i én av tre dugnadsgrupper:

  • Baklomma (speiderhuset)
  • Lomma (speiderhytta)
  • Aktiviteter

(andre oppgaver)

 

Er du feilplassert, eller annen tilbakemelding, gis til:

Epost: GL@1eiksmarka.no

Fastelavnsris-aksjonen

Hvert år i februar produserer speidergruppen fastelavnsris for Sanitetsforeningen på Eiksmarka. Dette er en viktig inntektskilde for gruppen og til stor hjelp for Sanitetsforeningen.

 

1. Eiksmarka speidergruppe skal bunte 1000 bjørkeris for Eiksmarka Sanitetsforening.

 

Bjørkerisene må være av ordinær bjørk (ikke hengebjørk). Det skal være 6 - 8 grener i hvert ris. Det var ønskelig at de skal være fra 40 - 70 cm høye. Risen bindes med plaststrips (" Buntebånd", kan kjøpes i bokser av 1000 stk hos Biltema, varenr 35-291).

 

Ved henvendelse til Løvenskiold Vækerø ved skogsjefen får vi tillatelse til å hente kvist i anvist felt hvor det skal tynnes eller ryddes.

Sjekk også med vellet om de har bjerk på sine områder på Eiksmarka som skal hugges / tynnes.

 

Prøv å få felt langs kjørevei, eks mot Skytterkollen eller ved sagbruket. Dersom det må utstedes kjøretillatelse inn i marka, trengs det kjøretillatelse for minst 2 personbiler med hengere eller tilsvarende lastekapasitet. Tillatelsen utstedes av Løvenskiold Vækerø på Fossum Bruk v/Øyvind Foss. Det betales et depositum på kr. 300,- og avgift kr 50,- pr. bil. Det er ikke tillatt med kjøring på veiene i marka etter kl. 10.00 på lørdag på grunn av frilufts-interessene. Dette må vi som speidere overholde.

 

Råvarebehovet for 1000 ris er 6 fullastede bilhengere med bjørkekvist. (Tilsvarer 2 hengerlass av type "Trehuggern" med høye karmer, forutsatt at det kun er kvist og ikke stammer.) Det synes alltid at man har alt for mye råvarer, men behovet er enormt! Ha godt med kvist. Snaut med kvist fører til dårlige ris og tidkrevende arbeid. Med 6-8 personer i skogen, tar det fra 3 - 6 timer å hente ut tilstrekkelig kvist. Finn folk som kan stille med tilhenger og med motorsag.

Anbefalt rutine er å kviste stammene helt i skogen slik at kun kvisten fraktes inn. Dette gir også mye ved til de som hugger Kvisten hentes ut fra skogen helgen før, og legges på parkeringsplassen ved Baklomma. Husk å legg presenning over slik at den holder seg tørr og at måkebilen ikke måker den bort.

 

På hoveddugnaden tar det ca 3 timer med 5-6 personer for å være ajour og bli ferdig med klipping av kvist på Baklomma. Denne gjengen må starte ca. 1/2-1 time før buntegjengen starter sitt arbeid og ha med seg klippesaks og varmt tøy. Det er lurt med en liten presenning på bakken å legge ferdigklippede kvister på. Bær dem også inn i denne presenningen.

 

Det tar ca. 2 timer å bunte 50 ris. Det kreves 20 personer til å foreta buntingen. Samle inn risene jevnlig (hver halve time), bunt dem i bunter av 50 stk og hold oversikt over fremdriften. Sett opp en avkryssingsliste hvor folk skriver seg opp. Sørg for at det er saft, kaffe, kjeks/kake og pappkrus til dugnadsgjengen. Ferdige ris buntes i bunter av 50 ris. Husk tau til dette. Ferdeige ris leveres på Sanitetsforeningens rom på bomberommet ved Biblioteket. Avtal med Sanitetsforeningen.

 

Når dugnaden er over må lokalet feies og ryddes. Kvistene og stammene som er til overs kan kjøres på Isi, stammer kan brukes til ved eller raier for troppen. Hvis kvisten kommer fra hugging for vellet, kan det også avtales med vellet at de henter restene på sin vårrydding.

 

Huskeliste:

 

  • kontakt med Sanitetsforeningen tidlig i januar, når skal risene leveres? Kontaktperson i Sanitetsforeningen er Sidsel Melander, tlf 92 03 79 08 hm-melan@online.no .
  • kontakt med Løvenskiold for å finne hugststed
  • innkalling til dugnad
  • påminnelse til de som skal stille på dugnad
  • hente kvist: Motorsag, tilhenger/bil, tau, stor presenning for å dekke / merke haugen
  • plaststrips for å binde ris (Biltema: "Buntebånd", varenr 35-291)
  • pappkrus
  • avkryssingsliste for oppmøte og antall ris
  • saft, kaffe, kake eller kjeks
  • surretau til bunting
  • to små presenninger for å ta kvister fra klippestasjon ute til buntestasjon inne

 

 

 

 

(c) 1. Eiksmarka Speidergruppe - Kontakt: webmaster@1eiksmarka.no